Екипировката, от която се нуждаем в планината – спален чувал и шалте

За да успеем се стоплим през прохладните, дори студени нощи в планината, освен изолацията, която предлага палатката, трябва да бъдем с подходящият спален чувал.  При изборът му трябва да имаме в предвид, че:

-    Сезона, в който ще бъдем в планината определя вида на спалният чувал. Всичките производители на спални чували предлагат спецификация, в която е описана минималната и максималната температура, в която е възможно да ползваме спалният чувал, както и комфортната температурна зона на чувала.

-    Вида туризъм, за който ще го ползваме има значение за типа на чувала, който избираме. Ако летен, пролетен и есенен туризъм, необходим ни е обикновен синтетичен спален чувал, който е съобразен с температурният диапазон на сезона. Но ако сме се насочили към зимен и алпийски туризъм, трябва да знаем, че по – добра изолация от минусовите температури от чувала, пълен с гъши пух на – дали ще открием.

-    Теглото на чувала е също от значение, когато освен него на гърба си носим един куп други принадлежности. Все пак тук сме ограничени и от вида на чувала – при изборът му първо трябва да се съобразим с комфортната температурна зона, и едва след това да обърнем внимание на теглото.

Шалте – или онази част от екипировката, която ни позволява да изолираме тялото си, завито в спалният чувал от студената земна повърхност, когато сме в палатката. Шалтетата в днешно време се произвеждат от полифоам, който има много добри изолационни свойства, които се постигат при доста ниско тегло. Естествено, за по-  капризните от нас пазара предлага и продукти, пълнещи се с въздух, изолиращи не само от температурата, но и от неравностите на терена, върху който сме поставили палатката.

След като обърнахме внимание на обувките, раницата, палатката, и удобствата и топлината на шалтето и спалният чувал, е време да се съсредоточим и върху облеклото.

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

1 Trackback(s)

  1. мар 4, 2010 : from Екипировката, от която се нуждаем в планината – палатка , Блог за спортни стоки и активен начин на живот

Оставете Коментар по тази статия