Екипировката, от която се нуждаем в планината – обувки

Обувки – основната, и може би най – важната част от нашата екипировка. Когато сме на преход, е много важно краката ни да бъдат разположени в удобна и практичка обувка, на която можем да разчитаме. Изкачвайки се на височини от над 2 000 метра, основният градивен материал на пътеката са камъни. Камъни, които са способни да унищожат и най – висококачествената маратонка в рамките на няколко часа. А когато ходим в продължение на часове, е много важно обувката да бъде „цяла”, и да позволява крака ни да се чувства достатъчно удобно в нея.
При избора на обувки, трябва да обърнем внимание на:

-    Материалите от които е направена обувката – за предпочитане са материали като кордура, кевлар и кожа. Бих отдал предпочитанията си на изкуствените материали, поради факта, че позволяват да се намали теглото на обувката, без да се губят качествата на естествената кожа. Тук трябва да вмъкна, че е повече от задължително обувката да има дишащ водонепромокаем слой Горе – Текс, Евент, Симпатекс или някакъв друг тип мембрана – никой от нас предполагам няма желание след няколко часа ходене краката му да са плувнали във вода след дъжд, което не е невъзможно да се случи, имайки в предвид бързата смяна на атмосферните условия високо в планината.

-    Задължително е да има твърда външна обвивка на подметката. Производителите използват Vibram или подобни материали собствена разработка, които повишават твърдостта и издръжливостта на външната част на подметката, като по този начин се забавя изхабяването и се повишава сцеплението с терена, върху който стъпваме. Лично предпочитам обувката, която ползвам да има продължение на обвивката – борд –  онази „гумена” част пред пръстите и около стъпалото, която прави обувката да изглежда малко странно. Предназначението на борда е да предпазва страничната част на ходилото и пръстите от контакт с твърди предмети – корени, сухи съчки и камъни, които със сигурност ще се изпречат на пътя ни в планината.

-    Междинен слой – тук той варира от много мек до твърд, в зависимост от предназначението на обувката. Обувките за леки преходи в ниските части на планината и в гората, както и по- голямата част от ловните, са с мек междинен слой, поемащ вибрациите при ходене. Обувките за планински туризъм се нуждаят от по-твърд междинен слой, поради причината, че трябва да поеме тежестта на нашето тяло, увеличено с всичко онова, което носим със себе си в раницата. Ако този слой е много твърд, ходенето ще бъде неудобно, ако пък прекалено мек – поради увеличената тежест ще усетим неравностите в терена, върху който ходим . Обувките, предназначени за зимен планински туризъм имат твърд междинен слой, който е като „продължение” на ходилото. Целта е да не се загуби и минимална част от сцеплението с снега, или да се монтират на самите обувки котки, с които да се продължи прехода върху заледен терен. Голяма част от омекотяването при стъпването тук се извършва от снега или вибрациите на котките. Естествено, това не означава, че закупувайки подобни обувки, трябва да търсим „каменна” твърдост в междинният слой. Все пак той е предназначен да обира част от натоварването и вибрациите, получаващи се в следствие на физическото ни движение.

-    Стелка – това е онази част от обувката, която има за задача да направи ходенето ни максимално комфортно. Голяма част от съвременните обувки са със стелки, които придобиват формата на стъпалото, което увеличава комфорта при разходката или прехода. Трябва да имаме в предвид, че стелката трябва да бъде „вентилирана”, за да позволи на стъпалото да „диша”, и че тя трябва да е в „позволяваща” ходенето кондиция. Препоръчително е стелката да бъде сменяна веднъж годишно, ако използваме обувките си често.

Най – общо това са основните характеристики, които трябва да имаме в предвид, когато избираме нашите туристически обувки.

В следващата тема ще обърнем внимание на раницата – задължителна част от нашата екипировка, когато излизаме за по – дълго време в планината и/или гората.

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

1 Trackback(s)

  1. мар 4, 2010 : from Екипировката, от която се нуждаем в планината – начало , Блог за спортни стоки и активен начин на живот

Оставете Коментар по тази статия