Ревю на Bear Attack

Лъковете са онази част от развлекателната екипировка, които сменям най – често. Не поради факта, че предходният модел е изхабен, или неефективен, а заради бурното развитие в производството на лъковете – очертана тенденция в последните години. Инженери и дизайнери на утвърдени производители, както и новатори, непрекъснато подобряват тези „машини” ежегодно, а резултата –  следващият модел е по-бърз, с по-мек опън,  по-агресивен с дизайн, и с все по – малко вибрации и шум при стрелба.
Когато правих избора си преди близо 8 месеца след щателно проучване се спрях на продукт на ветераните в  производството на лъкове – Bear Archery. Желаният от мен модел бе флагманът на фирмата за 2010 г. – Bear Attack.

Параметри:
Разстояние между раменете:  31  инча
База: 7 инча
Ексцентрична система: 1 ексцентрик
Начална скорост: 340 fps
Дължина на опън: 25-30 инча
Сила на опън: 50-60, 60-70 паунда

Причините, поради които се спрях на точно този лък са следните:

- Началната скорост на изстрела е доста висока за едноексцентричен лък, което автоматично го правеше един от най – бързите лъкове на пазара;
- 7 инчовия брейс  позволява определени компромиси с техниката на стрелба и не наказва критично грешките;
- Сингъл кам системата е притежава значителни (според мен) предимства – мек опън, лесна настройка и поддръжка, дори и след началното разтягане и отпускане на тетивата.
- Дизайн – Личното ми мнение е, че този лък е един от най-красивите, произвеждани някога.
- Съотношение цена/производителност – практичното ми мнение е, че не е необходимо да закупиш топ модела на топ производитела в дадена година, струващ 200 + лева в повече, и реализиращ от 5 до 10 fps в повече.
- Качество – Bear Archery се славят като едни от най – надеждните и сигурни производители, освен това предлаганите от тях лъкове са с доживотна гаранция (което означава, че при правилна експлоатация и проявен дефект, дефектиралата част от устройството на лъка се заменя гаранционно от производителя в оторизиран сервиз. За целта лъкът трябва да е закупен от търговец, предоставящ гаранционно обслужване, какъвто е и електронният магазин Аутдоор Актив БГ)

С получаването на пратката в мен затрептя сърцето на 10 годишен хлапак, очакващ новата си играчка. Bear Attack беше опакован в солиден картонен бокс със всички щемпели, обозначения и кодове по него, и застраховка на доставеното оборудване. Отворих кашона и първото нещо, на което обърнах внимание бяха документите – експлоатационни книжки, инструкции за безопасност и използване, гаранционна карта, както и редица рекламни материали, като разбира се шапката с лого Bear. След прочитане на всичките тези документи и попълването на данните в гарационната карта, извадих лъка. Вече държах в ръцете си желаният от мен Bear. Първото усещане – бях очарован от баланса и от качеството на финиша в разцветка Realtree HD. Мигновенно усетих удобната вложка за ръката, която пасна сякаш бе създадена за дланта ми, като чувството на удобен и сигурен хват ме изпълни със задоволство. Материалът, от който вложката е направена, е мек и устойчив на влага. След това продължих огледа – детайл по детайл. Габаритите му – 31 инча разстояние между раменете, създаваха впечатление за удобен за пренос и маневрен лък. След няколко минутно разглеждане на всеки инч от лъка, пристъпих към комплектоването. С мой колега монтирахме нок и пийп на тетивата, след което монтирах подпората и мерника.

Готов с комплектоването, поставих стрела на тетивата и опънах лъка, и в този момент настъпи първото ми объркване. В манията си да гоня мощ и скорост си бях поръчал лък със сила на опън от 70, който се оказа над моите физически възможности. Опънах лъка, но начина, по който това се случи определено не ми допадна – не го чувствах комфортен на тази сила. Взех имбусния ключ, грижливо и предвидливо пратен с документите на лъка от производителя и отхлабих рамената  посредством 3 завъртания на 60 паунда. Сега вече безпроблемно го опънах и потвърдих мекия му опън донякъде защото на около 80% от пълната дължина на опън се усеща втори връх. Не се учудих  – при рекламата на тази скорост очаквах лъкът да е доста по агресивен.

Пуснах стрела по използваната от мен мишена Outdoor Arrow Stop и почти подскочих от удоволствие когато тя се заби в щита – при контакта мишената се подмести почти една педя. Това ми се случваше за първи път. Усетих реално мощта на „Мечката”. Предишния ми лък Browning Illusion дори не го заклащаше. Проникването на стрелата изстреляна от Bear Attack беше по цялата дължина на мишената, а това говореше само за едно: висока скорост на стрелата и много кинетична енергия. Останах доволен. Направих финни настройки на подпората с пейпър тунинг, прострелях мерника през 5 м /изборът ми на мерник беше такъв че да мога максимално ефективно и удобно удобно да ползвам за 3D състезиния, които Клубът на ловците с лък организира/.

Бях удовлетворен от своя избор, освен в едно – не прецених добре силата на опън, при която ще се чувствам комфортно, мислех, че няма да е проблем да издърпвам 70 паунда, и това, както в последствие разбрах, ми изигра лоша шега. В крайна сметка лъкът се взима заради удоволствието от стрелбата, и един по слаб на пън лък би ми доставил далеч повече удоволствие. Разбира се, Bear Attack можеше да бъде свален на 60 паунда, посредством разхлабване на болтовете на рамената, но както писахме в първата тема за стрелба с лък в блога, лъкът е най – ефективен когато е близко до максимума на потенциала си.

След тези приключения, реших да се сдобия с нов, 60 паундов лък. Но какъв ще бъде той – ще разберете, след като пристигнат моделите за 2011 г.

Предимства:
-    Лесна за поддръжка едноексцентрична система;
-    Висока начална скорост на стрелата;
-    7 инча брейс, „прощаващ“ грешките на стрелеца;
-    Възможност за промяна на дължината на опън без нужда от преса, а само със замяна на модул;
-    Ниски нива на шум и липса на вибрации при изстрел;
-    Високо качество на изработка.

Недостатъци:
-    Агресивен опън с плато вместо върхов пик при опъна;
-    Вторичен пик преди letoff-а
-    Лъкът не позволява отпускане при пълен опън – в момент на отхлабване на мускулите веднага придърпва тетивата напред, и може да се произведе „случаен“ изстрел /аз вече имам пробита блиндирана врата с него/

В заключение мога да добавя – внимавайте, когато избирате лък – не се надценявайте. По – добре вземете по – лек на опън лък, но стреляйте за удоволствие и разтоварване, вместо да вземете компаунд или рикърв/дълъг лък, който ще превърне стрелбата в мъчение и силно натоварващ фитнес.

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

Оставете Коментар по тази статия