Стрелбата с лък като състезание

Стрелбата с лък като състезание

Стрелбата с лък е един от олимпийските спортове. Широко разпространен и практикуван по цял свят, с милиони стрелци и почитатели, за съжаление не е добре познат и практикуван в България. Бих казал, че един от най-българските спортове е забравен. Стрелбата с лък е била основния начин на живот на българите от най-далечни времена до появата на огнестрелното оръжие. Това занимание е започвало още от прохождането на децата и е продължавало до края на живота им. Високите умения по стрелба с лък – основно българско оръжие, дедите ни са показвали на не едно бойно поле. Много хора нямат представа за този спорт и затова бих искал съвсем на кратко, да се опитам да разкажа на читателите на списнието за него и за начинът на провеждане на състезанията. Стрелбата с лък е преди всичко индивидуален спорт.
В света съществуват няколко вида състезания по стрелба с лък. FITA, FIELD и 3D, като всеки вид си има свои правила на провеждане. От всички тях ФИТА е олимпийски спорт и е приет в семейството на олимпийските спортове. Всяка година се провеждат световни континентални и национални първенства и хляди стрелци вземат участие в тях. Организацията обединяваща милиони стрелци по света по този вид стрелба с лък е IFAA. Тя организира всички турнири по този спорт в света и приема правилата за провеждане на състезанията. Оръжията, с които се стреля са – лък рекърв и лък компаунд, така нареченият ловен лък, като той все още не е приет за олимпийски спорт, но се очаква съвсем скоро и това да стане.
Сега да обърнем малко внимание на начина на провеждане на състезанията. При стрелбата с лък се провеждат състезания на открито и закрито. Едно състезание се провежда на два етапа – квалификация и елимеинации. При квалификацията, всички стрелци стрелят от линията на стрелба на серии, като се сумират резултатите от всички серии, което определя крайния резултат на състезателя. Този резултат има значение за подреждането по схемата на елиминациите. При директните елиминации, всеки стрелец се съревновава с друг по определена схема, като по този начин се определя крайният победител.
На открито, дистанциите на които се стреля се сменят през година, като на едната година се стреля на четири дистанции, а на следващата само на една дистанция, като винаги в предолимпийската година се стреля на четитри дистанции и на тези международни първенства се печелят основно квотите за олимпиадата, която предстои. Дистанциите са съответно 90м, 70м, 50м и 30м. за мъже и младежи, и 70м, 60м, 50м и 30м за жени и кадети. За стила компаунд, от 2011г дистанцията е само една – 50м. Мишените за всяка дистанция са с различна големина. На всяка дистанция се стрелят по шест серии от по шест стрели, като за всяка серия времето през което трябва да се изстрелят стрелите е четири минути. Броят на изстрелите общо на всички дистанции е 144. Между сериите има малка почивка. Състезанието започва след като в рамките на около 45 минути се провежда загрявка при която се стреля, без да се зачита резултата. При нея основно се прострелва мерника за различните дистанции. Тези дистанции се стрелят първия ден. Въз основа на резултатите се прави класирането от тази квалификация. На следващия ден започват директните елиминации, които се определят по определена от правилника схема. Елиминациите се провеждат само на дистанция 70м. и за олимпийския стил е на сет система. Победителят от серията печели сета, като при победа в сета се дават 2точки на победителя, при равен резултат – по 1 точка на всеки. При стила компаунд се събират точките от всички серии и стрелеца с по-висок резултат печели двубоя. Победителите от всяка елиминация продължават елиминациите със следващия състезател от схемата, до излъчване на първите трима. При тези елиминации има значение вече не само по-добрата техническа и физическа подготовка, но и психическата подготовка на състезателите. Другата дистанция на открито е 70м. При нея, квалификацията и елиминациите се провеждат само на 70м. Стрелят се две части по шест серии от по шест стрели на серия на 70м – общо 72 изстрела, след което се провеждат и индивидуалните елиминации. По същата схема се провежда и стрелбата на олимпийските игри.
На закрито, състезанието се провежда на дистанция от 18м. Стрелят се две части по 10 серии от по 3 стрели на серия или общо 60 изстрела. След това, по същата схема се стрелят елиминациите. Освен индивидуално, в стрелбата с лък на открито и закрито се стреля и отборно. Всеки отбор се състои от трима състезателя. При квалификациите се събират точките на тримата стрелци от индивидуалните квалификации и този сбор определя позицията на отбора от квалификациите. След това отборно класиране, отборите пак по схема стрелят по определени правила до излъчването на победителя на турнира. При отборнорто стъстезание, състезателите стрелят един след друг, като всеки състезател от отбора стреля по две стрели и се зачита резултата на тримата с натрупване. Стрелят се по 4 серии и в зависисмост от резултата се определя отбора победител от двубоя. Отборът не може да е по-малък от трима състезателя, и ако участващия клуб или държава на дадено състезание се представя с по-малко от трима стрелци, то те не участват в отборната надпревара. Правилата са еднакви както за олимпийския стил, така и за стила компаунд.

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

1 Коментар(и)

  1. Представител съм на Спортен клуб Орел София клуб за параолимпийци. Нашият клуб развива спортове като тенис на маса бадминтон плуване спортна стрелба и петанк. Имаме желание да развием и спорта стрелба с лък. Къде в София може да се проведе такова състезание.Моля да ми отговорите или ме се обадете на тел: 0888781296

    Янко Моцов | яну 19, 2020 | Reply

Оставете Коментар по тази статия