Състезания по стрелба с лък от типа Field.

Уважаеми читатели. В тази статия ще ви запозная накратко и с другият основен вид състезания по стрелба с лък, които широко се практикуват в световен мащаб – Field /филд/.

Състезанията по Field се организират и провеждат от IFAA- международна федерация, която е приела и правилата за провеждане на тези състезания. Всички национални организации могат да бъдат нейни членове. Международните турнири основно се провеждат по един на всеки континент. Това са големи спортни форуми, на които участват много стрелци от цял свят. Кое е най-важното за този спорт. Турнирите се провеждат в пресечена местност основно в планински райони и места, където има стари крепости или други стари военни съоръжения. Мишените се поставят на разстояние от 10 до 80 ярда. Необходимо е да се знае че тук основната мярка за дължина на дистанциите е английската ярдова система и всички разстояния до мишените са написани в ярдове. Всеки състезател използващ метричната система трябва да се съобразява с това при стрелбата. Състезанието се провежда в два тура: Field и Hunter, като всеки тур се състои от 2 части по 14 мишени поставени на различна дистанция и различна денивелация или общо се стреля по 28 мишени. При първият тур – Field, мишените са черно бели, като центъра е в черен цвят. Диаметъра на мишените варират според дистанциите от 20см до 65 см. Стрелят се по 4 стрели на всяка мишена от всеки състезател или общия брой на изстрелите при този тур е 112. При втория тур – Hunter се ползват мишени с по-малък диаметър, което допълнително затруднява състезателите. Цвета на мишените е основно черен, като само центъра е с бял цвят. В този тур се стреля по 3 стрели от всеки състезател за всяка мишена или общия брой на изстрелите е 84.
И при двата варианта, мишените имат три точкови зони. Най-високата е 5т при попадения в центъра, след това 4т и 3т при попадение в най-големия кръг по периферията на мишената.

При тези състезания, всяка мишена е номерирана и от точката за стрелба – означена с цветно колче забито в земята има табелка на която е указана дистанцията до мишената както казах по-горе в ярдове. За стрелеца остава да прецени каква е денивелацията и с колко да коригира мерника за да направи максимално точен изстрел. При някои мишени са определени няколко дистанции за стрелба. Например мишена 65см с разстояния за стрелба – 80-70-60-50 ярда. В този случай, от всяка дистанция се пуска само по една стрела, като се започва от най-далечната дистанция. След първия изстрел, състезателя се придвижва до втората дистанция – стреля и продължава напред до най-малката дистанция.
Стрелците са разделени по категории, според вида на лъковете с които се състезават и по възрастови групи. Лъковете които се използват са – компаунд, рекърв, инстинктивен, а също и арбалети.
Състезанието се провежда по следния начин: Първия тур – Field, се провежда през първия ден на състезанието, а втория тур – Hunter, се провежда през втория ден. Всички участващи състезатели се разпределят с жребии по групи. Всяка група се състои от 4 състезателя. Във всяка група един от състезателите и капитан, отговарящ за правилното провеждане на стрелбата. При стартиране на състезанието, всяка група тръгва по мишените. На всяка мишена има само една група и едновременно стрелят само двама състезатели, като при всяка следваща, реда на стрелба в групата се променя, като тези които са стреляли първи, на следващата мишена стрелят последни. След провеждането на стрелбата по дадена мишена, всички състезатели отиват до нея и се записват резултатите. След това, групата се придвижва по указания маршрут до следващата мишена и така до края на кръга от 14 мишени. След кратка почивка се прави втори кръг. На следващия ден от турнира се провеждат двата кръга Hunter. Процедурата е същата като се стрелят, както казах по-горе само по 3 стрели на мишена. След приключване на този кръг по сбора от точките за двата дни се определя победителя на турнира. За разлика от състезанията FITA за които писах в предния брой, тук не се провеждат директни елиминации. Field е едно прекрасно състезание, при което има повече динамика. Пресечения терен денивелацията и различното възприемане на дистанциите в пресечена местност допълнително усложняват стрелбата и поставят високи изисквания за състезателите.

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

Оставете Коментар по тази статия