Първи впечатления от Nikon Monarch X 4-16x50SF M MD

Pic FIRST

Nikon Monarch X 4-16x50SF M MD e висококачествен оптически прицел за стрелба на дълги разстояния.
Характеристики:
•    Голям 50-милиметров обектив за ярки изображения.
•    Диапазонът на увеличението 4-16х предоставя невероятна гъвкавост при стрелба на къси и дълги разстояния.
•    Скала тип „Mildot“.
•    Диаметър на тръбата 30 мм (европейски стандарт).
•    Прецизни „click-stop“ тумблери с корекция ¼ МОА.
•    Удобно странично коригиране на паралакса.
•    Здрав, издържлив корпус с черно матово покритие.
•    Лещи с многослойно покритие осигуряващи превъзходно предаване на светлината, за получаването на ярки и ясни изображения с добре балансирани цветове.
•    Гравираната скала осигурява висока устойчивост на удар и откат.
•    Комфортно очно разстояние от 88.9 мм (при 4х увеличение) и 94 мм (при 16х увеличение).
•    Водонепромокаем и устойчив на мъгла, с О-образни уплътнители и азотонапълнена.
•    Произведена в Япония.

Закупих тъй желаната от мен карабина в калибър 308 Win. Но това беше за мен по-малкия проблем. Пушката беше набелязана отдавна и бях сигурен в избора си. Чуденето беше в изборът на подходяща оптика. Повечето ловци правят радикална грешка. Купуват добра пушка, като не скъпят пари за нея, но опре ли въпросът за оптика – бързо „решават” проблема с недостатъчно ефективен и/или издръжлив продукт. И аз съм правил тази грешка и после ми е отнемало много нерви да се оттървя от тъй наречената „оптика”. Рових в интернет, търсих, четох. Съобразявах се и с цената,  разбира се, защото скъпи играчките заемат голяма част от семейния бюджет. но знаех че вече не искам да рискувам. С консултации с мой задочен познат обърнах внимание и на оптическите прицели Nikon. Намерих ги в интернет и се загледах в снимките. Останах очарован от това което пишеше. Но дали и на истина щеше да се окаже така. Доверих се, и както се оказа по-късно не съжалявам.
Спомням си първите думи, които чух, след като се появи този модел, тъй като май аз бях един от първите клиенти: „Колелата му се въртят като на истинска оптика” – разбирасе в кръга на шегата. Да, почти като Найт Форс се държи . Монтирах оптическия прицел и след доста чакане най-сетне дойде момента за прострелка.

Pic Two

Разстоянието на което прострелях оптическия прицел беше 100 м. Първо започнах със студена прострелка, като махнах болтовия затвор и с поглед през цевта и после през оптиката напаснах изгледите първо по една вертикална равнина, а после и по хоризонтала. Визуално „биеха” на едно и също място. Още с първия изстрел вкарах куршума в лист формат А4. После много лесно вкарах проектила и в центъра на мишената. Беше истинско удоволствие да въртя тумблерите и те да се подчиняват точно на „инструкциите” ми. След като прострелях оптиката започнах да си играя с „джаджите” по нея. Паралакс коректор, зуум.  Всичко беше на ниво. Обръзът кристално чист без аберации. Паралакс коректорът работи прекрасно. Винтът за увеличение се върти лесно и плавно. Тумблерите за корекция правят ясни и отчетливи кликове, а външния вид е направо радост за окото. Оптиката е в комплект със сенник и мека кърпа за почистване. Съчетана с подходящ монтаж, за който благодаря на инж. Георгиев това е един прекрасен избор. Препоръчвам Ви го и на вас.

Pic ONE

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

Оставете Коментар по тази статия