Ревю на Eun Jin Sumatra 2500 5.5 & Konus KONUSPRO M-30 4.5-16x40mm

Дойде краят на ловния сезон. Много от колегите като мен не поставят страстта си към лова и оръжието в касите, където цевите събират прах, а търсят подходящ заместител на огнестрелните оръжия за да поддържат формата си. В тази тема ще разкажа за начина, по който лично аз поддържам „огъня” жив.

Винаги с идването на края на сезона съм мислил с какво да заменя законно моите играчки – да практикувам стрелба по мишени, без за това да е необходимо да търся стрелбище, ограничаващо ме както времево, така и в желанието да стрелям когато искам и където ми допада. Една от алтернативите е да стрелям с лъка, но това ставаше изключително рядко заради по-големия ангажимент към тези оръжия и спецификата им. А и стрелянето с лъка не позволява тренирането на рефлексите ми нужни за огнеострелно оръжие. Как реших проблема си? Ами избрах подходяща пневматична пушка. Първоначално си купих пружинна пушка, но недостатъчната мощност и невъзможността да постигна добри резултати, бързо ме отказаха от нея и я продадох. Пружинните пушки имат по силни вибрации по време на изстрел и от там рязко спада групираността, ако търсим мощ и точност. Просто при тях те са несъвместими. И така запален от мой приятел по ПЦП пушките доста се оглеждах докато не бях впечатлен от Sumatra 2500 5.5 500 cc, и набързо се сдобих с такава.

Тази пушка ме впечатли с няколко показатели. Мощност, при това регулеруема чрез клапан и контрол на налягането с манометър.

Точност – втория важен показател, неангажираност от гледна точка поддръжка / лично аз на 500 изстрела прокарвам един шомпол/.

Пушката има 6 заряден барабан със съчми, възможността за 50-60 изстрела с едно помпене.

И не на последно място визия – гравирана цевна кутия, левър екшън скоба за зареждане, регулеруема буза на приклада.

Тази пушка определено имаше всичко онова, което търсех. За мен – идеална за спорт и поддържане добрата форма на ловеца извън сезона.

Още преди да взема пушката се бях спрял на оптиката. Изборът беше лесен, защото преди това за малокалибрената си пушка доста се чудих, сменях и продавах, докато останах очарован от модел на Konus. Ето защо, когато търсех подходящото въздушно оръжие, вече бях притежател на оптика KONUSPRO M-30 4.5-16x40mm.
Оптическият прицел е с варио увеличение от 4,5-16 и е перфектенн избор както за лов, така и за спортна стрелба на дистанции до 100 м. Оптиката има подсветка в синьо.

Скалата е Мил Дот. Вграден нивелир в корпуса. Комплектът включва сенник и допълнителна батерия за подсветката. Корекците се правят много точно и отчетливо с 1/8 клика.

Тумблерите са външни със заключващ винт против разместване и възможност за нулиране.

Монтирах я по съвети на приятели и специалисти от форумите и  постигнатите резултати бяха повече от задоволителни.

Разстоянието беше измерено с лазерен далекомер. Реших да тествам паралакс коректора на оптиката и дадох максимално увеличение. Започнах да въртя винта на паралакса и образът се избистри на около 48 метър и се запази такъв до 52-рия – чудесно. Така вече съм сигурен че мога да го ползвам като ориентировъчен далекомер при условия когато такъв не ми е под ръка.

Мишената е в дъното на стената – това се точно 50 м.
Като започнах да стрелям налягането на пушката беше 200 атм. и проведох тестовете до налягане 170 атм., което ми осигури около 40 сигурни изстрела на средна мощност на пушката и скорост около 285-290 м/с. Прострелката провеждах от двунога. Изненада ме приятно факта че винта за ремъка на който монтирах двуногата е поставен така че е на центъра на тежестта на пушката така след заемане на позиция за стрелба стрелецът идеално балансира оръжието /то е на кантар/ и стрелбата е изключително спокойна. Проведох 5-6 изстрела за простралка на оръжието и нагласяне на оптиката. Кликовете ми се подчиняваха превъзходно и скоро постигнах център. Нулирах и заключих тумблерите. Сега вече можех да се боря за резултат. Погледнах налягането на пушката – беше съвсем малко спаднало на около 190 атм. Забелязъл съм че от 190 до 170 атм. пушката стреля най-спокойно и сигурно. Направих 6 изстрела по мишената и онемях от резултата. Това е постигнатата група на 50 м,  при увеличение 16.

Доволен от резултата реших да си поиграя с пушката на по-далечни дистанции. На телефона притежавам балистичен калкулатор. Удобен е защото притежава и опция за въздушно оръжие. Въведох скорост на проектила, тежест на съчмата типа на съчмата и т.н. В данни за прострелка въведох 50 м. Зададох таблица Мил Дот и поисках резултати:
Център – 50 м.
1 Мил/покачване/ – 65 м.
2 Мил – 80 м.
3 Мил – 90 м.
4 Мил – 101 м.
Сега трябваше всичко това да го тествам на открито в реални условия. С мой приятел излязохме на вън и в диапазона между 50 до 100 м. поставихме 5 мишени на произволни дистанции. Нагласих увеличението на 8. Прихванах първата. Избистрих образа с паралакс коректора. Разчетох разстояние около 60 м. Качих около втория мил и мишената с втория изстрел беше поразена. По същият начин се прицелвах и порязявах останалите 4 мишени, всичките от които бяха „убити” с  брой на изстрели от 1 до 3, и то единствено поради наличието на страничен вятър, в следствие на който трябваше да коригираме и по хоризонтала. При понижение на налягането от 200 до 150 атм. съчмата имаше пад около 3 см., което е възможно да се регулира чрез вентила за регулация на наляганегането, като по този начин практически можем да постигнем една относително постоянна убойна точка.
След разходката, доволен и въодушевен, се прибрах в къщи и реших да споделя с Вас впечатленията си.

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

8 Коментар(и)

 1. В ревюто се споменава балистичен калкукатор на телефон предполагам мобилен. Бихте ли споделили малко повече информация за него?

  ven | май 25, 2010 | Reply

 2. Зверски грозна пушка. На всичкото отгоре приклада е излязал сякаш от края на 19-ти век. Единственото и добро качество е че се намира в големия калибър и се представя задоволително като крива на мощността. Аз лично не бих дал пари за такава пушка. Огромен разход на въздух и посредствена точност. Един валтер 1250 за значитлено по-малко пари прави далеч по-добри постижения. А ако трябва да издребняваме, дори и един съвсем леко пипнат хатсан АТ44 за под 500 лева ще я бие като групираност.

  Angel | май 25, 2010 | Reply

 3. Балистичния калкулатор съм го свалял от интернет. Ако ми пратиш e-mail ще ти го пратя.

  Димитър Атанасов | май 25, 2010 | Reply

 4. Ангеле, относно групираността на Суматрата – качил съм снимка. За разхода на въздух – ти кола където върви да си видял да не харчи? Разходът на въздух е свързан с мощността, която си избрал. А за това че китайките ти харесват повече – разни хора разни идеали радвам се че и ти имаш и изразяваш лично мнение. Ще се радвам да направиш едно ревю на твоята въздушна пушка и да ми го пратиш за да видя какво можеш ти и твоята пушка. Може да измъкнеш някакъв заек от ръкава – знае ли човек?

  Димитър Атанасов | май 25, 2010 | Reply

 5. bgpostbox@gmail.com Това ми е имейла. Ако можеш – метни ми калкулатора, че нямам много време за търсене из нета. Иначе на Ангел ще кажа едно – приятелю, имам АТ44 и съм виждал и Суматра.. Нямат нищо общо.. Недей лъга хората. То ако ще се „пипа“ трябва да сравняваш пипнат Асан с пипната Суматра.

  CaMyPau | май 25, 2010 | Reply

 6. Благодаря, калкулаторът ти го пратих на мейла. Пратих ти и телефон ако срещнеш проблеми да звъннеш.

  Димитър Атанасов | май 26, 2010 | Reply

 7. Страхотна пушка, невероятно точна.

  Тодор Георгиев | фев 20, 2012 | Reply

 8. Да, пушката си заслужава.

  dimo_atanasov | фев 20, 2012 | Reply

Оставете Коментар по тази статия