Ревю на оптика Zeiss Duralyt 3-12×50

Carl Zeiss Duralyt 3-12×50, ret.6

Висококачествен оптически прицел за лов на къси и средно големи разстояния.
Характеристики на Прицела:
•    Голям 50-милиметров обектив за ярки изображения.
•    Диапазонът на увеличението 3-12х предоставя невероятна гъвкавост при стрелба на всякакви растояния.
•    Скала ret.6.
•    Диаметър на тръбата 30 мм (европейски стандарт).
•    Прецизни „click-stop“ тумблери с корекция 1/3 МОА.
•    Свободна от паралакс до 100 м.
•    Изходна точка 16 – 7.6 мм.
•    Зрително поле на 100 м. 11.0 – 3.2 м.
•    Диапазон на диоптрична настройка – 3 / + 2 диоптъра
•    Eyerelief 90 мм.
•    Здрав, издържлив корпус с матово покритие цвят антрацит.
•    Прецизно обработени лещи с качество гарантирано от Zeiss.
•    Водонепромокаем и устойчив на мъгла, с О-образни уплътнители и азотонапълнена.
•    Made in Germany.

Като ловец и аз и всички мои колеги знаем на какво е синоним маркатa Zeiss. Името вдъхва сигурност, качество и надеждност вече над 150 години /да ……..Carl Zeiss AG  е основана през далечната 1846 година/. Като ценител на качествените продукти но на разумна цена, в началото на годината вниманието ми беше привлечено от един оптичен прицел на горепосочената марка, а именно оптики с името Duralyt. Цените им бяха съвсем поносими, а качеството ми вдъхваше особенно доверие, затова реших да се позаинтересувам за тях и да ги предложим на нашите клиенти като едно сигурно решение за лов без да натоварваме излишно техния бюджет. Не е лесно решението на Zeiss да разработи цяла нова продуктова линия в по-ниския ценови клас и то след като клиентите свързват марката с безкомпромисно качество и надеждност. Но тази първоначална бариера е прекрачена много бързо и не след дълго оптическите прицели изпъкват на фона на своите конкуренти. Това става благодарение на отличния дизайн, гарантирано качество и невероятна цена. Прецизната механика, висока точност и износоустойчивост – това са може би най-важните показатели за успешното налагане на тази ловна оптика.

И така започнахме да предлагаме оптическите прибори от тази серия, но с това започнаха и въпросите от нашите клиенти: гаранция, наистина ли са толкова качествени колкото по-скъпите им оптики, тази ниска цена наистина ли е такава, дали случайно не е произведена в Китай (въпреки, че китайското производство си има своите отличници) , и прочие и прочие. Появиха се и първите клиенти. За тях и за всички останали наши колеги ловци ние – екипа на Outdoor Active BG се почувствахме длъжни да подготвим настоящето ревю.

Избрахме опическият прицел Duralyt 3-12×50 заради универсалността му да се ползва както на къси така и на средно големи дистанции, и с този си вариатор покрива най-масовите дистанции практикувани за лов от повечето български ловци. Разбира се за да е по-достоверно всичко това помолих мой приятел ловец, състезател по спортна стрелба и отличен участник във форума на НА ЛОВКонстантин Константинов /Savate/ за помощ и той с огромно желание прие да съдейства в теста на посочения оптичен прицел. Прострелката проведохме с карабина Tikka в калибър 308 win. Искам да благодаря и на друг наш приятел и помощник в това начинание – Киро SSG, без който всичко това нямаше да се проведе и за моралната подкрепа на Димо – Snаiper Elit.  Всички те бяха участници под една или друга форма в тази проява и ще потвърдят достоверността и почтеноста на теста ;) .
Предварително уговорения ден пристигнах в Хасково, където на стрелбище „Диана” бяхме решили да проведем прострелката на оптиката. Пристигнах доста рано и със Savate, се заехме с разопаковането, монтажа и студената прострелка на оптиката. Оптиката пристига чудесно опакована и с нужните инструкции, технически карти, гаранции и кърпичка за почистване на лещите.
Първото положително впечатление което ми направи освен доброто опаковане, и нужните документи и гаранции, бе цветът. С качването на оптиката в сайта ни бяха пратени снимки на които тя е с кафяво-червеникав цвят, а тази беше с безупречно матово покритие в цвят антрацит. Второто нещо което забелязах и държа да отбележа е щемпелът Made in Germany, за да успокоя нашите бъдещи клиенти – да, оптиката действително е произведена в Германия

И така с присъщото добро настроение от предстоящите стрелби продължихме с монтажа на оптическия прицел. Той бе извършен от Коцето /Savate/ безупречно и с професионализъм граничащ до педантизъм, но и за мен точно на този процес трябва да се обръща особенно внимание ако искаме да имаме прецизна и надеждно монтиран оптически прицел. Използваният монтаж беше Recknagel, монтиран върху Weaver база , монтирана върху цевната кутия на пушката.

След монтажа пристъпихме и към студена прострелка на прицела на 50 м. С изваден болтов затвор уеднаквихме зрителните полета на оптическия прицел и това през цевта. После направихме и хоризонтални и вертикални корекции. Това става най лесно като се изберете отдалечени строго хоризонтална и вертикална равнина. Поглеждайки през цевта делите първо изгледа през нея с хоризонталната равнина на 2 равни части /например горния ръб на някоя стена да ви раздели изгледа на две/ след това като не пипате пушката изобщо нагласяте и хоризонталната линия на оптичната скала да съвпадне с хоризонталния ръб на въпросния маркер. Същото правите и с вертикала. Така сме почти 90 % сигурни че още с първия изстрел ще вкараме попадението в целта и ще изхабим възможно най-малко боеприпаси за прострелка. Както се и оказа при прострелка на 50 м. Още с първия изстрел вкарахме куршума в мишената на около 3-5 см от центъра.

Последващите корекции за вкарване в център бяха предвидими и направени бързо и точно. Тумблерите са закрити. Капачките лесно се свалят и поставят. Корекциите са 1/3 МОА, отчетливи и ясни. Нулирането е изключително елементарно и лесно и става без никакви инструменти, просто повдигате тумблерът на горе и нулирате прострелката.


Претърпяхме и малко промяна от предварителните планове по причина че не ни разрешиха да стреляме на 100 метровия коридор, поради провеждането на стрелби в сектор Скийт. Съобразявайки се с безопасността се съгласихме и решихме да тестваме прицела на дистанции 150 и 200 м. Последващите резултати ще ги обобщя аз тъй като Г-н Константинов сподели следното по моя молба във форума На Лов:

„Привет на всички , що се отнася за оптиката самата МАРКА говори за качеството. Прекрасен кристален образ, перфектно подчинение относно прострелка.След студена прострелка (въобще не се наложи да пипам тумблерите след като я монтирахме) на 50 м се наложи да направя 2 клика хоризонтално поправка и втория изстрел беше в центъра.150 м 3 клика по вертикала — отново перфектно попадение (до този момент се стреляше с ППУ). На 200 м се наложи Митко да се бръкне малко по дълбоко за ФИОЧИ и отново всичко си дойде по местата. За мен оптиката е повече от перфектна и си заслужава париците до последната стотинка“, а  упорито твърдеше че е стрелец, а не писател :D .

Както разбрахте бях закупил мачови патрони ППУ 168 грейна, които се оказаха далеч от прецизността за провеждане на тест за оптичен прицел. След стрелбите на 50 м. Групираността им беше добра, но на повече от 150 м. Положението беше плачевно.

При изместването на коридора за 150 м. След контолен изстрел и отбелязване на попадението с необходимите корекции, съобразени с разряда на корекционните винтове второто попадение беше прецизно преместено в центъра. На 200 м постъпихме по същия начин. Всичко това ме убеди в сигурността на този продукт, неговата надеждност, лесна работа, настройка и бързина за боравене, а това за нашите клиенти означава само едно – перфектния оптичен прицел за лов. Там където бързината е всички, там където секундата те дели от успеха или от това дивеча да те усети и побегне, ловеца няма време да корегира паралакс, да се бави и суети. Вдига оръжието и стреля. Поради тази причина и Zeiss не са снабдили тези ловни модели с тази екстра, но както се и уверихме нямаше нужда, защото при ловните модели се търси прецизност в по-малък стрелкови диапазон. По принцип всички оптични прицели имат паралакс. Повечето от тях са свободни от паралакс на 100 м. Това означава, че на 100 м, независимо дали виждаме добре скалата или тя “прави месечина” от някоя от страните, попаденията ни ще са там, където сочи нейният център. На всички останали дистанции окото ни трябва да е в идеално съосие с оптиката. Това ни трябва при тактически стрелби, спортна стрелба и прочие игри на твърде големи разстояния, търсещи висока прецизност, но за лов до 200 м според мен е по скоро прищявка. Скалата на този уред е чисто ловна и точката в средата не спомага за много прецизна стрелба тип бенчрест, но това и е предназначението – бързо прихващане на целта с последващо бърз отстрел на дивеча.

Стреляхме на максимално увеличение предвид разстоянията. Винта за неговата корекция е изключително удобен и лесен за въртене, а градуировката е ясна и отчетлива.

След зареждането на мишените

и последващата стрелба бързо се уверих че прецизността на попаденията не зависи само от пушката и оптичния прицел, а и от правилния патрон, но все пак на 150 м и 200 м. ППУ даде задоволителни резултати като групираност.

Резултат на 150 метра:

Резултат на 200 метра:

Закупих Exacta Rifle Match-168 grs. на FIOCCHI и групираността на 200 м. Рязко скочи.

Гледката през оптичния прицел потвърждаваше лидерството на Zeiss в оптичните прибори. Образът беше ясен и контрастен. Реалността на наблюдаваните обекти беше изключително висока, по краищата на лещите липсваха аберации, а монтирана на нужното очно разстояние откритото зрително поле беше достатъчно широко и ясно.
Ще споделя с Вас направени няколко теста на изгледа от мен няколко дни по-рано от стрелбата. Тествах я през терасата и то първо гледах през нея и после до колкото ми беше удобно и възможно направих по една снимка и за Вас да добиете представа за качеството на изображението до колтото това позволява с треперещи ръце и фотоапарат. С далекомера дистанцията която хванах първо е 234 м. на максимално увеличение 12.


Следващата снимка е на 200 м. Но тук я публикувам по скоро за ловците да придобият реална представа за увеличението и това че за тези разстояния това е едно чудесно решение.

А ето и една дистанция от 561 м до покривите на металните халета, но ръцете страшно ми трепереха и трудно нагласих фотоапарата да направи по-добра снимка.

Проведените стрелби и изпитания имаха по скоро практичен и леко забавен характер, но ние целяхме да докажем че това е една превъзходна ловна оптика, а не такава за бенчрест, въпреки че и там ще се страви подобаващо. След монтаж и демонтаж на оптичния прицел се запази 100% прострелката на оръжието. Това само потвърди сигурността на монтажите Регнагел и удобството на тяхното ползване при транспорт на разглобено оръжие или почистване. Бяха изгърмени скромно количество от 60 патрона, но това което ни убеди оптиката този ден е че е чудесен избор от ловеца, гарантиран 100% от производителя Carl Zeiss.

На Вашето внимание предоставяме и допълнителни видеоматериали от теста:

Надяваме се сме Ви били полезни с ревюто на този продукт и сме помогнали в избора Ви.

Димо Атанасов
Outdoor Active BG TEAM

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

2 Коментар(и)

  1. Браво. Много съм доволен от перфектното предствяне на оптиката. В момента си избирам карабина и предполагам че, това ще е избора ми на оптика.

    Ventsislav Ivanov | авг 17, 2010 | Reply

  2. Страховита оптика. Превръща лова в спортно удоволствие

    Горски | окт 20, 2010 | Reply

Оставете Коментар по тази статия