Първи стъпки в стрелбата с лък!

Здравейте на всички Вас, които желаят да се докоснат до стрелбата с лък – било то за удоволствие и/или като професионалисти, че дори за лов и риболов!
И аз така преди малко повече от година започнах с една небрежна покупка, която в момента стои на вилата и събира прах.  Не ме питайте защо – ще разберете няколко реда реда по-надолу!

Та както и всичко започна на шега, така и стигнах до покупката на съвременен компаунд,  след като прочитането на доста литература. В последствие добавих и малко практика (една година не го разглеждам за стаж), и сега пиша тук с цел да Ви спестя доста от премеждията, през които преминах. И така – напред!

Изборът на лък е строго индивидуално и доста детайлно действие,при предприемането на което трябва да имате в предвид следните основни характеристики, които ще Ви бъдат в полза не веднъж!

- Ръката с която държим лъка. Изходна точка при избора на лък. Без значение от модела, без да имате в предвид начина му на употреба, основното нещо, което трябва да знаете е коя е водещата ви ръка. Ако дясната е по – силна, то тогава издърпвате тетивата с нея, и държите лъка с лява. Лъкът, който е за вас, е така нареченият десен лък, лък за дясна ръка. Когато по – силната Ви ръка е лявата, то тогава нещата се обръщат, и вашият избор трябва да е съсредоточен върху ляв лък, или лък за лява ръка.

- Инч и паунд /inch and pound/. Или техните знаци – (инч) и # или lbs (pound). Изключително важно е да можем да говорим на един език.  Не ние с Вас, а в стрелбата с лък като цяло. Наложено от Световната Асоциация на Ловците с лък (IBO), тези мерни единици съпътстват всеки един лък – компаунд, рикърв, традиционен или дори детските лъкове притежават характеристики, описани в тези мерни единици. И в тази връзка, за да е удобен диалога, и за да разбираме ние, неамериканците тези мерни единици, си позволявам да публикувам таблицата по-долу, както и обяснение за отделните характеристики.

Мерна единица

знак

съпоставяне

Приложение

имперска

метрична

инч (inch) сантиметър (см) 1 инч = 2,54 см. Най – честото приложение на инча в стрелбата с лък е за определяне на дължината на опън, и дължината на стрелата.
паунд (pound) килограм (кг)

#; lbs.

1 паунд = 0,45359237 кг. Най – честото приложение на паунда е за определяне на тежестта на опън на лъковете, както и тяхното тегло.
фут (fооt) метър (м)

foot

1 фут = 0,3048 метра Най – честото приложение на фута е при измерването на скоростта на стрелата. FPS ( фута в секунда)
FPS метър в секунда

FPS

1 FPS = 0,3048 метра в секунда Използва се за измерване на скоростта, с която се движи стрелата след изстрел.

- За какво ще използвате лъка? Отговорът на този въпрос ще спести много време, усилия и пари. Ако сте решили да стреляте за забавление, или просто да целите мишената на 10 – 20 метра разстояние, без да се занимавате професионално със стрелбата с лък, да тренирате за състезания, или да се подготвяте за ловният сезон, едни обикновен традиционен лък или рикърв от нисък клас ще Ви е напълно достатъчен. По този начин ще спестите доста пари след като предварително осмислите целта на Вашата стрелба, без да се лишавате от удоволствието, което лъка предоставя!

-Височина/дължина на разпънатите Ви ръце/. Това е изходната точка при определянето на дължината на опън. Всеки човек е с индивидуални параметри. Някои от нас са значително по – хармонични от други, в следствие на което определянето на дължината на опън се получава строго специфична характеристика на нашият лък. Тя трябва да е оптимална за нас, инак се получават неприятни моменти – неточна стрелба, удар на тетивата в ръката, с която държим лъка и т. н.  Почти същото, като избор на обувка, просто малко по-специфично, и по конкретно. Височината в инчове, разделена на 2.5 е резултата, който значително се доближава до дължината на опън. За по-точно определяне можете да премерите разстоянието между върховете на пръстите Ви при разпънати ръце, да го обърнете в инчове, и след това да разделите на 2.5. Така ще получите дължината на опън, която Ви е необходима. В приложената по – долу таблица можете да видите приблизителни данни за дължината на опън. Имайте в предвид, че разлики по – малки от 0,5  инча не са от голямо значение при стрелбата с лък.

Височина Дължина на опън

195

~ 31 инча

190

~ 30 инча

185

~ 29 инча

180

~ 28,5 инча

175

~ 27,5 инча

170

~ 27 инча

165

~ 26 инча

160

~ 25 инча

155 ~ 24,5 инча

- Физическа сила и издръжливост. От съществено значение за стрелбата с лък е вашето физическо състояние. Лъкът трябва да бъде максимално удобен за употреба – ето защо при покупката на лък трябва да вземете в предвид и колко сила може да издърпвате. В същото време лъкът трябва да е лесен за употреба – да имате възможност да изстреляте повече от една стрела – ето защо трябва не само физически да имате силата да издърпате веднъж тетивата, но и да го направите още няколко пъти. Професионалистите в областта предлагат на начинаещите винаги да започнат с лек на опън лък, до момента в който свикнат да държат лъка правилно и да целят „окото на бика“, след което да преминат на по – сериозна екипировка. От личен пример мога да ви кажа, че не винаги е така, и бихме поспорили по този въпрос с професионалистите, но … всеки има своето собствено мнение. Ето защо прилагаме примерна таблица, според която можете да определите примерно тежестта на опън, която би Ви прилягала.

Тегло Сила на опън

Мъж

54-68 кг

45-55 #

68-82 кг

55-65 #

82 + кг

65-70 #

Жена

45-59 кг

25-35 #

59-73 кг

30-40 #

73 + кг

45-55 #

Юноша

31-45 кг

15-25 #

45-58 кг

25-35 #

Деца

25 – 31 кг

10 – 15 #

Разбира се, посочените параметри са примерни. Много от нас са тренират усилено, и за тях описаната сила на опън ще бъде малко по – различна в посока увеличение, а други се засядаме доста време пред компютрите или пред телевизорите, поради което трябва да намалим някой и друг паунд от посочените в таблицата за да ни бъде приятно времето, прекарано с лъка.

- Време, което ще можете да отделите за стрелба. Да, определено ако тренираме за състезание, лов или риболов, времето, прекарано пред мишената ще бъде значително. При това положение трябва да имаме в предвид, че са ни необходими издръжливи лък и аксесоари, които да поемат натоварването, на което ще ги подложим. Но ако мислите да стреляте 1 път месечно, но да имате лък и стрели с който да го направите, то тогава трябва да бъдем значително по – непредричиви към екипировката. Въпреки това съветваме читателите да се въздържат от покупка на евтина китайска и т. н. екипировка, поради причината, че вместо да ни донесе очакваното разтоварване и развлечение, може да предизвика негативни емоции.

- Средства, които ще можете да отделите за това хоби. Строго индивидуален избор, пряко зависим от личните ни възможности. Всеки може да определи бюджета, който има възможност да задели, и това да бъде изходната точка за изборът на лък, за което ще продължим в следващата тема

Надяваме се  статията да е била полезна за Вас!

С уважение,
Екипът на OutdoorActiveBG.com

OutdoorActivePic

Post to Twitter

Постави тази статия в    Svejo

19 Коментар(и)

 1. Здравейте и от мен. Поощрявам всички Вас, всички които обичате стрелбата с лък и всички за които хобито е станало част от ежедневието Ви. Ежедневие, което вече не е сиво заради страстта и трепета да приключите с еднообразните си и тягостни занимания на работните места и да се позбавлявате.
  Надявам се да сме Ви полезни във Вашите занимания в свободното Ви време/и извън него, защото хобито е страст и ангажира съзнанието ни през по-голямата част от сивото ни ежедневие/. Нека сме си полезни заедно и мотото ни стане част от нашия динамичен живот: BE OUTDOOR GET ACTIVE!

  Димитър Атанасов

  dimo_atanasov | окт 5, 2009 | Reply

 2. Привет и от мен!
  Митко вече ме е изпреварил, но е изразил нашата позиция. Надявам се да бъдем полезни, очаквам Вашите коментари, въопроси и критики!

  Поздрави,
  Генчо Зашев!

  hatamoto | окт 6, 2009 | Reply

 3. Здравейте,Благодаря на Екипът на OutdoorActiveBG.com за темата и разясненията. Очаквам другата статия (изборът на лък) с най-голям интерес. Желая да си закупя компаунд но ми е трудно да опеделя точно с какви характеристики да бъде. Би било добре да се види и простреля на живо, защото не съм сигурен за лява или дясна ръката ще ми е най-подходящ, тъй като имам проблем с дясното око. Ако може да ми дадете съвет. Предварително Благодаря!

  Николай | окт 29, 2009 | Reply

 4. Здравейте,
  Ако разгледате блога в детайли, ще откриете продължението на темата. Просто изберете горе в дясно категория „стралба с лък“ и ще излезат продълженията на темата.
  Ако имаш конкретни въпроси, не се притеснявай да ни потърсиш на тел. 0896 625 055

  С уважение,
  Генчо Зашев
  Outdoor Active BG TEAM

  hatamoto | окт 29, 2009 | Reply

 5. Здравей, Ники!
  До колкото разбрахме от написаното от теб се интересуваш от покупката на компаунд. Изборът на ръка е много важен, особенно когато става въпрос за лък, за чието издъпрване е необходима сила. Ето защо според нас приоритета е силната ръка на стрелеца, пред водещото око. Един от нас – Димитър Атанасов – е с ляво водещо око, и с дясна „силна“ ръка. Той стреля с десен лък, но с затворено ляво око, за да може да прецени изтрела. При смяната на ръцете според нас ще загубиш сила на опън, а от там – скорост на изстрела и кинетична енергия. От друга страна пък ще имаш по-голямо зрително поле, което също е предимство.

  Ясно е, че настоящето описание не е изчерпателно, което ме навежда на мисълта, че това е тема, която трябва да засегнем в бъдещите ни коментари за стрелбата с лък. Към момента може би най – удачният вариант е да се свържеш директно с нас, през формата за контакт на електронният магазин, на посочените телефони или чрез електронната поща, за да можем да получим допълнително информация от теб и да бъдем макксимално полезни.

  С уважение,
  Outdoor Active BG TEAM

  Outdoor Active BG TEAM | окт 29, 2009 | Reply

 6. Здраейте момета. Много яко. Заинтрегува ме как мога да намеря още информация. Вие сте неверояти хора и благодарение на интернет овек може да проете за вашите умения. Благодарности.

  Петър Михнев | фев 16, 2010 | Reply

 7. Здравейте!
  Ако изберете категорията „стрелба с лък“ ще видите още 6 теми, подобни на тази.
  За повече информация винаги можете да се свържете с нас на тел. 0896 625 055 или чрез e-mail: outdooractive@gmail.com

  Благодарим за отделеното внимание.
  С уважение,
  Генчо Зашев

  hatamoto | фев 23, 2010 | Reply

 8. Здравейте
  Искам да закупя лък, спрял съм се на три модела:
  Hoyt Vectrix Plus
  Hoyt Powerhawk
  PSE Stinger
  Бихте ли ми помогнали в избора?
  Благодаря!

  Saos | авг 23, 2011 | Reply

 9. Здравейте,
  Силно адмирирам написаните от вас статии относно стрелбата с лък. Днешно време въпреки чичко Гугъл много трудно може да се намери читава информация на разбираем език и добре обяснена по темата. От скоро имам компаунд Хойт Раптор Редлайн който пристигна с 6 бр. карбонови стрели. Реших да си закупя още някоя и друга стрела и … установих че за трелите незная почти нищо и не мога да избера кои са правилните стрели за лъка ми. Освен че повечето производители препоръчват тежестта на стрелата да е 5 грейна на всеки паунд сила на опън – друго не знам, а по стрелите има разни числа, размери …
  Като по-разбиращи материята – бихте ли написали и една статия за стрелите – видове, размери, номерации – коя за какво е …
  Предварително ви благодаря, предполагам че и други имат моя проблем и биха се радвали на подобна информация.

  Пламен Димитров | сеп 20, 2012 | Reply

 10. Ловът с лък в България е забранен.

  stanko | ное 12, 2012 | Reply

 11. Зравейте запалих се по това с лъка наскоро но с мама не можем да намерим точния лък пък и тя иска да знае от сега кво ще прявя с лъка
  чакам съвети

  ниола | сеп 9, 2013 | Reply

 12. Здравейте, поздрави за избора на спорт. За помощ и допълнителна информация моля посетет нашият уеб сайт:
  http://www.outdooractivebg.com
  или ни пишете на и-мейл:
  outdooractivebg@gmail.com

  Поздрави,
  OutdoorActiveBG Team

  dimo_atanasov | фев 3, 2014 | Reply

 13. Но стрелбата разбира се не е. Било то на специално стрелбище, на обезопасено място или на 3D състезание един лък може да ти донесе приятни емоции дори само при стрелба по мишена.

  Поздрави,

  dimo_atanasov | фев 3, 2014 | Reply

 14. Здравейте,
  Да има изисквания към тежеста на стрета за определена сила лък. Освен това се подбира правилно твърдостта на шафта на стрелата, дължината се определя от опъна на стрелеца, флечингът също зависи от някои аксесоари по лъка и т.н.
  При съвременните стрели с многобройните им производители е трудно да се даде единтичен опис за различните шафтове, затова повечето производители публикуват на сайта си калкулатор, с който може лесно да изберете от многобройните им продукти. Въвеждате общо взето сила на лъка, за какво ще използвате стрелата, тежест на върха, вид на камовете на лъка и след това производителят Ви изважда набор от шафтове подходящи за вашият тип лък. Easton Archery го имат във своя сайт и да Ви кажа доста е полезен и аз също го ползвам всеки път като си купувам стрели. Още повече че като всяка индустрия целяща печалба, и да поддържа интереса на клиентите си те вадят всяка година нови модели шафтове, с различни характеристики и е хубаво да се избира подходящият за Вас всеки път с помоща на този калкулатор.
  Надявам се че съм Ви бил полезен.
  Поздрави,

  dimo_atanasov | фев 3, 2014 | Reply

 15. Здравейте искам да си купа лък и да започна да стрелям и ви казвам статията е много добра благода за изчерпателното и в това време разбираемо инфо.ѝѝмного ви моля за едно разяснение много ми е чудно къде мога да практикувам стрелба нямам възможност да посещавам клуб къде е позволено дда се стреля има ли законови регламентации?Къде бихте ми препоръчали да стрелям за да се избегнат сакътлъци.Какви мерки за безопасност предприемате и др.моля позовете се на опита си блаагодаря ви предварително и се извинявам за фермана си !!!

  Хууд | ное 5, 2015 | Reply

 16. Zdraveite

  Moje li nqkoi da mi pomogne v izbora na luk.Az sum na 13 i ot mnogo vreme sum zapalen po lukovete,pravil sum si pone 5-6 durveni luka,no mislq da si kupq.
  Neznam kakuv razmer i sila na opan sa podhodqshti za men.Az sum 1.66-7 visok i teja priblizitelno 55 kg.

  Blagodarq predvaritelno.

  Rangel | ное 9, 2015 | Reply

 17. Здравейте,

  Харесал съм си този лък:
  http://www.outdooractivebg.com/product.php?prid=2620

  Досега не съм се занимавал със стрелба с лък. Търся лък, който да е дискретно преносим, като въпросният, но и да има по-класически вид. Затова се спрях на него. Ще съм благодарен за съвет. Внимателно прочетох статията по-горе и искам да изразя благодарността си, че е така прилежно описана и в помощ на начинаещите като мен. Успях по-ясно да усмисля за какво точно ми е необходим лъка.

  Добър ли е лъка? Някой има ли наблюдения? За качествено дооборудване сметнах, че още около 500 лв ще са ми необходими, че дори са малко…

  Възнамерявам сериозно да го взема. Моля, за коментари.

  Начинаещ | дек 24, 2015 | Reply

 18. Здравейте,
  Извинявам се за закъснелият отговор, но по празниците сме доста натоварени. Първо искам да Ви поздравя, че сте избрали този вид спорт. Лъкът, който сте посочили е изключително качествен и надежден ловен рикърв. Ще ми е нужна повече информация за това за какво ще ползвате лъка – за спорт, лов или за стрелба за удоволствие. За да не се бавим с отговорите ни, моля пишете ни на нашият и-мейл:
  outdooractivebg@gmail.com или се свържете с нас на тел: 0898 766939

  Поздрави,

  dimo_atanasov | яну 3, 2016 | Reply

 19. Здравей,

  Първо искам да Ви поздравя, че сте избрали този вид спорт. Ще ми е нужна повече информация за това за какво ще ползвате лъка – за спорт, лов или за стрелба за удоволствие. За да не се бавим с отговорите ни, моля пишете ни на нашият и-мейл:

  outdooractivebg@gmail.com или се свържете с нас на тел: 0898 766939

  Поздрави,

  dimo_atanasov | яну 3, 2016 | Reply

1 Trackback(s)

 1. юли 21, 2010 : from За скоростта, силата на опън и още нещо… , Блог за спортни стоки и активен начин на живот

Оставете Коментар по тази статия